Често задавани въпроси

Монтаж на ДТЗ при двупроводна инсталация – как става?

Може ли да се монтира ДТЗ при двупроводно захранване на таблото?

Въпрос от Martin Aleksandrov от Youtube към нас:

Здравейте. Имам един въпрос за монтаж на ДТЗ, но първо да благодаря за безплатните и детайлни демонстрации, които правите, обхващащи различни ситуации и проекти.

Искам да се допитам до вашия опит.

В ел.табло на апартамент в кооперация, строена през 70-те години, влиза кабел с два проводника – фаза и нула. Цялата инсталация на жилището е двупроводна. Таблото е сменяно преди няколко години. Ще се прави ремонт на кухнята и искам да пусна директен нов кабел от таблото до кухнята… Даже няколко… Ще има фурна, плот с котлони, хладилник, фризер, микровълнова, миялна, пералня и контакти на плота за тостер, кафемашина.

И най-накрая въпросът:

След като до самия апартамент от таблото на сградата има само кабел с два проводника и реално навсякъде по контактите шината на земята е свързана с мостче към нулата, има ли смисъл да полагам трижилни кабели до кухнята, след като в таблото проводникът за земя и нула пак ще са вързани на една шина? Благодаря.

ОТГОВОР:

Радвам се, че Ви харесва каналът и разнообразните видеа в него. Благодаря за хубавите думи! Макар и рядко, се старая да качвам нови видеа в канала ми www.youtube.com/@MaistorBG .

Сега ще Ви отговоря на въпроса и Вие преценете какво да правите. 😉

Преди да се пристъпи към монтаж на ДТЗ, най-добрият вариант е в таблото да има трижилна инсталация.

Ако няма трипроводна инсталация, не значи, че ДТЗ няма да работят. Когато има потенциална разлика между нула и земя, ДТЗ работят идеално, но невинаги има (също както при Вас в момента). Ако се пуснат трижилни проводници/кабели до таблото, може да свържете ДТЗ на всички нови токови кръгове.

Има няколко особености и защитата няма да работи, както си е по принцип, но ще е по-добре, отколкото без нея. Ще обясня за един токов кръг, защото дали е 1, или са 10, е едно и също.

Ето ги недостатъците и предимствата:

1. Ако кажем ДТЗ-1 ще бъде за котлони, например. На входните клеми на защитата, където е фаза, свързвате фаза от главния предпазител (от гребена), а където е нула – свързвате нулата от нулевата шина. Изходът на защитата – по същия начин – фаза, нула. Сега идва интересното – земята на въпросния токов кръг я свързвате със земята на нулевата шината (респективно, земята на токовия кръг се явява свързана с ВХОДА на нулата на ДТЗ). Оттук-нататък въпросният токов кръг си има фаза, нула и земя. Ясно е, че земята е малко фалшива, но все пак има нещо. На този токов кръг вече НЕ трябва да се свързват заедно нулата със земята. Единствената връзка между тях е ПРЕДИ защитата.

Недостатъци:

1. Повече пари за проводници, табла и респективно ДТЗ.
2. Ако хванете или пипнете в контакта нулевата пластина, защитата няма да изключи.

Предимства:

1. Ако пипнете фазата (или някой нещо направи, оголи се проводник или някаква друга интервенция, НО на проводника, по който тече фаза), защитата ще изключи, защото ще има необходимата потенциална разлика между фаза и нула.

Горепосоченото не го пише в голяма част от дебелите книги. Дори много хора ще кажат, че не е правилно, не е професионално и още подобни прилагателни с НЕ отпред. Аз лично съм го тествал на 2 мои обекта и работи безупречно.

Сами преценете дали да го правите, или не – изборът е изцяло Ваш. Аз казвам какво съм правил и какво е работило при мен. Става въпрос за монтаж на ДТЗ (комбинирана с предпазител) на Schrack крива Б. Не казвам, че няма да работи с друга марка и друга крива на изключване, но аз лично съм го пробвал и работи.

Ето и едно видео за правилен монтаж на ДТЗ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button