Боядисване

Премахване на блажна боя – вижте 3 ефективни метода

Как да премахнем блажната боя от стените?

Преди години, когато времената са били по-оскъдни или просто защото много от съвременните бои, които използваме днес, не са били толкова познати, в почти всички домове се е използвала блажна боя, особено в мокрите помещения.

Разбира се, блажната боя има своите предимства. Тя се използва и днес, но не нейните преимущества са целта на тази статия.

Днес ще се опитаме да ви запознаем с начините за нейното отстраняване, тъй като все по-често към нас се обръщат клиенти с подобна молба.

Който не се е опитвал да отстрани блажна боя от банята, стената или вратата в дома си, само той не знае колко трудно, бавно и уморително е това. Обикновено хората пробват какви ли не начини за отстраняване… Но блажната боя, особено ако е много стара и на няколко пласта, се отстранява наистина изключително трудно!

Ако и на вас ви се налага да отстраните блажна боя от стените или банята, добре е да знаете, че съществуват няколко начина, които са ефективни и могат да свършат чудесна работа.

Единият от начините е да използвате различни препарати или казано иначе – да пробвате с „химически методи“. Има няколко препарата, които биха ви били от полза, но като че ли най-голям ефект има препаратът „Терминатор”.

Премахване на блажна боя с терминатор
Премахване на блажна боя с Терминатор

Той е съставен от смес от органични разтворители и специални добавки.

Предимството на „Терминатор” е, че смъква боята до основата и не поврежда почиствания елемент.

Недостатъкът му е, че е ефективен, ако пластът боя е единичен.

С химическия препарат се работи лесно. Това, което трябва да направите, е да намокрите блажната боя обилно с препарата и да я оставите да набъбне. След това с помощта на шпакла ще я отстраните лесно.

Вторият метод за отстраняване на боя е с помощта на пистолет с горещ въздух, по-известен като „метод на сгорещяване”. С помощта на пистолета с горещ въздух се нагрява повърхността, покрита с блажна боя, като струята горещ въздух трябва да се разпределя равномерно, за да не се възпламени боята и след това отново с шпакла отстранявате боята внимателно.

Премахване на блажна боя с горещ въздух
Премахване на блажна боя с горещ въздух

Този метод е доста ефикасен, но трябва да се прилага бързо и да се работи едновременно с двете ръце. С едната се нагрява боята, а с другата се отстранява докато е още топла.

Третият начин за премахване на блажна боя е ефикасен тогава, когато пластовете блажна боя са много.

Той е доста мръсен и трудоемък. Отстраняването на боята става с помощта на ъглошлайф или с дрелка с телена четка отпред.

Не забравяйте задължително да сложите качествена маска на цялото лице, защото хвърчи много фин прах. Ако имате прахосмукачка за сторителни отпадъци, свързана с ъглошлайфа, ще бъде много по-лесно и почти няма да се вдига прах.

Премахване на блажна боя с телена четка
Премахване на блажна боя с телена четка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button