Мазилки

Вароциментова мазилка – какви са предимствата й и защо да я изберем?

Какво трябва да знаем за вароциментовата мазилка?

Вароциментова мазилка – това е стар и добре познат материал на българските строители. Използва се от много дълги години насам до днес. Този тип мазилка е сравнително евтина, устойчива на влага, има повишена твърдост (спрямо гипсовата мазилка) и голямо отворено време за работа. Тези качества я правят подходяща за измазване на стени и тавани както отвътре, така и отвън.

Можете да намерите вароциментова мазилка на пазара под формата на суха прахообразна смес. По данните на производителя, които са на опаковката на мазилката, добавяте вода и разбърквате.

Предимствата да използвате такъв вид продукт са:

1. Може да си купите желаното от вас количество. Така не е необходимо да имате огромно помещение за съхранение. Ако чувалите се подредят по височина, ще спестите място и ще имате много материал за работа.

2. Вие преценявате колко материал да си набъркате и съответно да измажете.

3. Купената вароциментова мазилка има пластификатори и подобрители, което в някои случаи я прави с по-добри качества от направената.

Недостатъкът на този тип мазилка е осезаемо по-високата цена от направената.

Ако искате да намалите драстично сумата за вароциментовата мазилка като материал, може да си я направите сами. Пропорциите са различни, но обикновено са 3-4 части пясък, 1 част вар и 1/2 част цимент. По най-груби сметки – 75-100 кг пясък, 25 кг вар и 12,5 кг цимент. Не може да се каже изключително точно за количеството на пясъка, защото зависи колко е мокър.

Влагането на повече цимент в мазилката ще я направи по-твърда, по-скъпа и може да се появят леки пукнатини (ако циментът е много).

Ако се сложи много вар, разтворът става по-малко устойчив, по-мек, с по-слаба водонепропускливост, но „по-блажен“ и се „лепи“ по-лесно на стената.

Количеството вода зависи от пясъка. Колкото е по-мокър, се слага по-малко вода. Ако вароциментовата мазилка е много суха, няма да иска да се „лепи“ на стената, а ако е мокра – ще съхне трудно и ще се стича.

Предимството да си направите сами вароциментова мазилка: това е най-ниската цена за мазилка, която може да намерите на пазара (по-евтино от това няма).

Недостатъците са:

1. Има много физически труд при направата на мазилката.

2. Не може да бъркате малки количества. Всичко разбъркано трябва да се изразходи в рамките на работния ден.

Вароциментовата мазилка е подходяща за полагане върху почти всички видове основи, като тухли, бетон, камък и други строителни основи.

Кога се използва вароциментова мазилка?

1. Когато е необходимо мазилката да има по-висока якост.

2. Мокрите помещения се измазват само с такава мазилка. Гипсовата мазилка не е подходяща за мокри помещения.

3. Когато стените са много криви и се търси добър или отличен резултат на ниска цена.

Преди да се маже с вароциментова мазилка, основата трябва да е здрава и обработена с грунд или „шприц“ (цимент и вода с гъстотата на мляко, което се нанася с канчок или баданарка).

Обикновено се практикува еднослойно полагане на вътрешни и външни стени и тавани, но ако е много криво – може и двуслойно. Дебелината на един слой не е хубаво да надвишава 4-5 см.

Вароциментова мазилка може да се полага както ръчно, така и машинно. Тя притежава добро сцепление с основата, върху която се полага и осигурява сравнително добра гладкост на стените и таваните (гипсовата мазилка е много по-гладка от вароциментовата).

Ако трябва да се измазва втори слой (когато се касае за кривини, по-големи от 5 см), се практикува методът „мокро в мокро“. Долният слой трябва да не е изсъхнал напълно и тогава се маже горният.

Ако разполагате с повече време и място (къща например), не Ви се дават много пари за мазилка – вароциментовата мазилка е най-доброто решение. Ако искате да стане по-бързо, право, гладко и красиво – заложете на гипсовата. Цената е осезаемо по-висока. Една бригада от 4 души би се справила с 200-300 кв.м. за около 3-4 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button