Боядисване

Инструменти за боядисване – 3 неща, без които не можете

Полезни съвети за хора, които искат да боядисат жилището си

За някои хора боядисването е досадна задача, с която предпочитат да натоварят майстори–бояджии. А за други да боядисат дома си означава да вземат дейно участие във всичко и да докажат, че могат да се справят и с тази задача.

Боядисването изглежда лесно, но когато човек без опит се заеме с тази задача, се оказва, че е доста трудно.

Ако досега не сте боядисвали сами жилището си, ще трябва да се погрижите не само за покупката на боя, но и за подходящите инструменти, с които да боядисате бързо и лесно.

Основните инструменти за боядисване, които ще са ви необходими, са валяк, четки, гъбичка или хартиено тиксо за отсичане.

Преди да започнете да нанасяте боята, добре е, ако по стените и таваните има неравности или подкожушена стара боя, да ги отстраните с шпакла или ситна шкурка. Това се прави, за да можете по-лесно и безпроблемно да нанесете новата боя по стените и таваните в жилището си.

Първото, което трябва да направите, е внимателно да отсечете линиите между тавана и стените. Това се прави и тогава, когато искате да има няколко цвята в жилището ви. Отсичането става с помощта на няколко основни инструмента – валяк за отсичане на боя с перо,

Валяк за отсичане на боя
Валяк за отсичане на боя

гъбичка,

Инструмент за отсичане на боя
Инструмент за отсичане на боя
Инструмент за отсичане на боя - изгед отзад
Инструмент за отсичане на боя – изгед отзад

тиксо или майсторското изпълнение – отсичане само с помощта на четка.

Добро решение за непрофесионалисти е отсичането с хартиено тиксо, като тиксото трябва да се махне веднага след като приключите отсичането.

Основното правило при отсичането е, че трябва да се извършва „мокро в мокро“ – отсичате и веднага след това боядисвате. Времето от отсичането до боядисването трябва да е колкото може по-малко.

Идеалният вариант е отсичането да се извършва от двама човека – единият отсича, а другият след него веднага боядисва.

Така можете да бъдете сигурни, че с каквато и боя да боядисвате, няма да има разлика между отсеченото и боядисаното. В противен случай, често се наблюдава разлика в цвета.

Четките, с които ще боядисвате, също са от голямо значение! Затова не се скъпете и не ги подценявайте!

За големи участъци използвайте широки и плоски четки, а за ъгли и ръбове – малки. Ако сте решили да боядисвате с акрилни бои на водна основа, можете да използвате четки със синтетични косми.

С каквито и четки да се снабдите обаче, ще ви е трудно да се справите без така наречените „мечета”. В зависимост от това какво точно искате да постигнете, можете да използвате: мече с къси косми (препоръчва се за нанасяне на акрилни и латексови бои),

Валяк за боядисване
Валяк за боядисване

валяк с дълъг косъм (най-често се използва при боядисване и грундиране на фасади).

Валяк с дълъг косъм
Валяк с дълъг косъм

Не бива да забравяте да прибавите към покупките и бояджийска кофичка за дозиране на боята. Почти винаги боята трябва да се разрежда и най-лесният, бърз и удобен начин е да изсипете боята в бояджийска кофичка. Най-често са правоъгълни и с мерки по страните за всеки литър. Така лесно ще разредите боята и няма да ви се наложи да търсите шишета или друг съд за измерване на точното количество боя и вода.

Един от последните инструменти за боядисване е ваничка за боядисване.

Не са скъпи и вършат чудесна работа, ако боядисвате с валяк. Без значение дали валякът е с къс или дълъг косъм, ваничката ще Ви е необходима.

Ваничка за боядисване
Ваничка за боядисване

След като се боядиса, често пъти остават много малки капчици боя в цялото помещение и чистенето е доста трудна и времеотнемаща работа. Ако искате да си спестите чистенето и да не губите цяла вечност в търкане със сухи вестници или с гъба и оцет, можете да си улесните значително живота. Кое е първото нещо, което трябва да направите преди боядисване? Вижте във видето:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button