Шпакловка

Циментова шпакловка – какви са най-големите й предимства?

Какво трябва да знаете за циментовата шпакловка?

Циментова шпакловка – тя е сравнително добре позната на българския потребител. Намира широко приложение при шпакловане на вътрешни и външни стени и тавани.

Нейните предимства са:

1. Много по-здрава е от гипсовата шпакловка. Понякога има повишени изисквания към здравината на шпакловката. Когато е необходимо тя да бъде по-висока, се използва циментова шпакловка.

2. Предпочита се за мокри и влажни помещения. Когато трябва да се шпаклова външна изолация, стени и тавани в мазета, фасади или други мокри помещения, не се работи с материали на гипсова основа, а се използва циментова шпакловка.

Има различни видове спрямо приложението – теракол-циментова шпакловка, студо и мразоустойчива шпакловка, водоотблъскваща, циментова шпакловка с фибри и др.

Ако трябва да се заздрави или усили здравината на външна мазилка, се използва стъклофибърна мрежа за изолация. Ако искате ефектът да бъде максимален, след това може да използвате теракол-циментова шпакловка с фибри, а отгоре – полимерна или друга мазилка. Не трябва да забравяте, че за да има добра спойка между различните типове мазилка и шпакловка, трябва да използвате подходящ грунд.

Шпакловката има различни едрини на зърното и на пазара се предлагат както фина, така и с по-едри фракции. По цвета тя бива сива (какъвто е цветът на цимента) и бяла.

Преди да започнете работа с циментова шпакловка, имайте предвид, че това е материал за шпакловане (финишен слой преди боя) и дебелината й често пъти не трябва да надвишава 2-3 милиметра.

Материалът може да „обере“ някакви кривини, но ако е много криво и трябва да се „понапълни“, трябва да се използва мазилка. Почти винаги се предлага под формата на прахообразна смес, към която се добавя определено количество вода. Всеки производител е написал пропорциите на водата към сухото вещество на опаковката.

След като се разбърка с електрическа бъркалка до хомогенна смес, обикновено се оставя сместа да „узрее“ за 10-ина минути. След като си „почине“, се разбърква още един път и циментовата шпакловка е готова за работа. Един път разбъркана, трябва да се употреби цялата – иначе се изхвърля (не може да оставите половин кошче за другия ден).

Преди да започнете да работите с циментова шпакловка (както и при гипсовата шпакловка), трябва да обезпрашите основата, да я почистите (ако е необходимо) и да грундирате с подходящ грунд.

Така ще:

1. Увеличите адхезията на долната повърхност.

2. Уеднаквите попиваемостта, ако имате различни повърхности. Когато имате цимент, бетон или гипсофазерна плоскост, всеки един строителен материал ще попива различни време. Ако не се сложи грунд, може да се отлепи шпакловката от гипсофазерната плоскост, но от цимента – не.

3. Отвореното време на продукта. Ако грундирате циментовата шпаклова, няма да съхне много бързо (защото грундът ще пречи). Така ще може да работите по-дълго време без да се притеснявате, че ще стегне преждевременно и ще Ви е по-спокойно. Така ще спестите пари (от материалите) и излишни нерви.

Нанасянето на шпакловката се извършва с маламашка 20-60 см (понякога може и по-голяма), но не се практикува работа с нож за шпакловане. За разлика от гипсовата шпакловка, циментовата е по-твърда и много бързо ще износи ножа за шпакловане в сравнение с гипсовата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button