Eлектрическа инсталация

Как да си направим самозапалваща се ел. инсталация?

Иронията настрана, това е нагледен пример как НЕ трябва да се прави

В една електрическа инсталация най-слабото място винаги трябва да са предпазителите. Каквото и да се случи – късо съединение, ток на утечка, би трябвало да изключат предпазителите (дефектно-токовите защити). Ако не изключат предпазителите, проводниците в инсталацията не са с подходящо сечение, връзките в разклонителните кутии не са стегнати и т.н., са предпоставка за проблеми с електрическата инсталация (гърмежи, палежи и др.).

Преди време бях на обект, на който „се беше развихрил“ някой „корифей-електротехник“. Трябваше да се сменят проводниците на 2 външни прожектора. След като ги смених, един от служителите ми донесе една отоплителна печка и ме помоли да я погледна, защото „нещо не нагрявала добре“.

Пуснах я и наистина топлината едва се усещаше. В момента, в който спрях нагревателите и остана да върти само вентилаторът, оборотите се качиха осезаемо. Извадих уреда и премерих напрежението в контакта… Бях смаян! Когато печката не работеше, напрежението в контакта беше 190 волта.

Напрежение без товар - 190 волта
Напрежение без товар – 190 волта

Когато пуснах печката с работещи нагреватели, напрежението падна на 164 волта.

Напрежение, след като е пусната печката 164 волта
Напрежение, след като е пусната печката – 164 волта

Чух се със собственика и му обясних, че нещо не е наред с електроинсталацията на обекта. Освен проводниците на прожекторите, хубаво е да отворя поне 2-3 разклонителни кутии на първо време. Той се съгласи и след като отворих разклонителните кутии, за пореден път останах неприятно изненадан. Състоянието на проводниците в тях беше плачевно и голяма част от тях бяха нагорели!

Самозапалваща се ел. инсталация
Самозапалваща се ел. инсталация

В този ред на мисли, след по-щателно преглеждане на ел. инсталацията започнаха да се появяват и други скрити „жокери“. Майсторът на електрото е бил „на ниво“ – в един трифазен контакт влизат 4 проводника в нулевата клема, а във фазовите клеми – по 2 проводника. Определено няма да ми дойде на ум да използвам трифазния контакт за разклонителна кутия! Такова ниво на „майсторство“ трудно се постига – да се сложат 4 проводника и да се стегнат здраво. За целта, понеже болтчето е било късо, беше сменено с по-дълго, само и само да се затегне.

Трифазен контакт разклонителна кутия
Трифазен контакт разклонителна кутия

Това са действия, лишени от всякаква логика, закони, електробезопасност…

Връзките в електрическите инсталации НЕ трябва да се изпълняват по този начин НИКОГА!!!

Изолиране на проводници с лейкопласт
Изолиране на проводници с лейкопласт

За изолационната лента не коментирам (анкерпласт). Част от контактите в помещението изглеждаха така – няма изолирбанд, самовулканизираща лепенка Бишоп, термошлаухи или ред други качествени електроизолационни материали.

Самозапалваща се ел. инсталация - опасен контакт
Самозапалваща се ел. инсталация – опасен контакт

Ако искате да си направите самозапалваща се ел. инсталация, просто трябва да спазите някои основни правила, а именно:

1) Монтирайте колкото може по-високомощни предпазители – няма да изкючват през 5 минути и вие няма да се ядосвате, че предпазителят ви изключва през 5 минути.

2) Не се престаравайте с разклонителните кутии – излишни пари, а може и без кутии!

3) Използвайте тънки проводници – няма смисъл от дебели. Скъпи са и трудно се работи с тях

4) Евентуално, ако решите да монтирате разклонителни кутии, не стягайте много връзките. Излишно губене на време е.

5) Не купувайте големи и скъпи табла – продавачите само ви лъжат, че на един токов кръг не могат да се вържат 10 контакта. Табло с 4 позиции даже е предостатъчно за апартамент от
100 кв.м.

Ако искате да си направите самозапалваща се ел. инсталация не е необходимо да изпълните всичките условия на 100%. И само едно е достатъчно. Зависи дали искате да стане в близката седмица или близката година. Но бъдете сигурни, че ще се случи, ако спазите поне едно от горенаписаните условия.

Ако сте с малко по-адекватно мислене и не искате подобни неща да се случат във Вашия дом, доверете се на професионалистите. Занимавам се от 20+ години с електро услуги, но не можах да се науча да работя по начина, по който е работил „виртуозът“ във въпросния обект, където направих снимките.

Подмених частично електрическата инсталация и резултатите не закъсняха.

Напрежението преди да се включи печката беше 247 волта,

Напрежение без товар и един подменен кабел
Напрежение без товар и един подменен кабел

а след като се включи – 234 волта.

Напрежение с товар и един подменен кабел
Напрежение с товар и един подменен кабел

След като се смени цялата инсталация, всичко ще си дойде на мястото!

2 коментара

  1. За да пада напрежението под товар (и то някакви си 3 киловата) инсталацията трябва да е била доста зле и накадърно направена. Как не са се запалили ми е чудно при тези снимки, които сте показали. Иначе браво – добре се е получило, но предполагам, не сте сменили цялата електроинсталация нали?

    1. Това е един обект от преди повече от 10 години. Беше един колбасарски цех, който сега може и да не съществува вече. Наистина там самозапалваща се ел. инсталация беше изпълнена по този начин. Отидох за едно нещо, но си поработих около 2 седмици. Всичко беше много зле и се смениха 20-30% от ороводниците вътре. По този контур смених всичките (като показно, за да види собственика) какво ще стане и осезаемо се подобри напрежението. После правих и други неща там, но след това не знам какво е станало. Но отговора на въпроса Ви е – Да, смених само много малка част от проводниците. 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button