Саниране

Топлоизолация със стиропор – какви са най-големите й предимства?

Какво трябва да знаем за топлоизолацията със стиропор?

Топлоизолация със стиропор – това е перфектното решение, ако искате да Ви е топло през зимата, прохладно през лятото и да не плащате много пари за ток!

Топлоизолацията е задължително условие, ако искаме да живеем в модерни, пестящи енергия домове. Темата за топлоизолацията е достатъчно обширна и многократно обсъждана… Сигурни сме, че няма човек, който да не е наясно с предимствата, топлината и уюта, които тя дава.

Малко по-сложен е въпросът на какъв вид топлоизолация ще се спрете, когато решите да поставите изолация в дома си. На пазара съществуват много и различни изолационни материали. Всеки вид притежава добри изолационни свойства и определени предимства пред останалите. Затова нашият съвет е да се посъветвате със специалисти, които в зависимост от разположението на дома ви, вида на строителството и ред други важни обстоятелства, ще ви насочат към правилния избор.

Един от изолационните материали, който се предлага от много време на българския пазар, е пенополистирола, по-известен като „стиропор“. Той притежава много добри изолационни качества, с него се работи лесно и има отлична паропропускливост.

Топлоизолация със стиропор
Топлоизолация със стиропор

Този изолационен продукт се произвежда от полистиролови гранули, които под голямо налягане и пара се раздуват. Това позволява да се оформят в желаните форми и размери. На пазара се предлагат стиропорни листа с размер от 10 до 200 мм., с които се прави отлична топлоизолация със стиропор.

Какво отличава стиропор EPS от останалите видове изолационни материали?

За да бъде качествена една топлоизолация, от изключително голямо значение е тя да може да „диша”. Това е важно, тъй като трябва да се даде възможност на парите и влагата, които се образуват от вътрешната страна на стената, да могат да преминават навън свободно. По този начин се спира образуването на влага и мухъл и се запазва по-дълго целостта на топлоизолацията на дома.

В това отношение стиропор EPS е много подходящ за жилища от нов тип строителство, тъй като те съдържат доста строителна влага. Стиропорът има отворена клетъчна структура, която позволява свободното преминаване на пари. Едновременно с това не позволява на външната влага да прониква в жилището.

Стиропорът притежава добри водоустойчиви качества и поради това е добър избор и при помещения или жилища, където има повече влага или са в директен контакт с вода.

На пазара се има и стиропор с плътност 120-180 кг/куб.м., но не се използва за топлоизолация. Той има много висока устойчивост при натиск и намира приложение при опаковане на електроуреди, хладилници, фризери и др.

2 коментара

  1. Стигнах до „стиропор XPS“ и спрях да чета. Но пък „стиропор с плътност 120-180 кг/куб.м“ направо ме разби 😉

    1. Радвам се, че сте прочели материала до край и че вниквате внимателно във всичко написано. Действително имаше правописна грешка, която е поправена. Ако Вие имате интернет присъствие, грижите се за фирма, различни други дейности и последното нещо ще бъде да преглеждате статиите на авторите. Те са грамотни, но специфичните термини не винаги са голямата им сила. Всеки грамотен човек, който го прочете, ще разбере, че е объркано.

      А по-въпроса за повишената твърдост – поразровете се и потърсете опаковъчният стиропор с каква твърдост е. Пералня, хладилник или друг електроуред не тежи никак малко. Вярно е, че тежестта е разпределена на 4, но теглото е голямо и въпреки всичко стиропора не се смачква с месеци. Помислете логично дали това може да се случи със стиропор 40-50 кг/куб.м. На опаковъчен стирпот дори да натиснете с пръст изобщо няма да „хлътне“ навътре, за разлика от този за изолация. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button