Eлектрическа инсталация

Полупроводникови релета – какви са предимствата им пред класическите?

Основни характеристики на solid state relay SSR

Най-често управляващата верига на полупроводниковите релета е за ниско напрежение. Има възможност за директно управление на различни видове програмируеми датчици и контролери.

Основните видове полупроводникови solid state relay SSR са два: тиристорни и транзисторни, като основната разлика между тях е във вида на използваните силови ключове.

Транзисторните електронни полупроводникови релета са предназначени най-вече за вграждане в различни устройства, а не за монтаж на табла. Макар да имат изключително бързо действие при включване и изключване, предлагат се с ограничени мощности и най-вече за ниско напрежение.

Тиристорните solid state relay действат с различен принцип на разделяне между управляващата и управляваната верига. Според начина си на работа тиристорните полупроводникови релета се делят на два основни типа: с функция за определяне на точката на преминаване на напрежението през нулата и без такава функция.

Солид стейд релетата от първия тип работят по подобие на класическите релета или иначе казано – тиристорът се „отпушва“ в момента, в който напрежението пресича нулата. Този вид електрически полупроводникови релета са предназначени единствено за спиране и пускане на консуматорите.

При втория вид релета (без такава функция) или по друг начин казано – при релетата с директно управление, освен за спиране и пускане на консуматорите, могат да се използват и за фазерно управление.

Solid state relay SSR имат редица предимства пред класическите релета:

– Ниска собствена консумация на електроенергия;
– Безшумни са;
– Работят в агресивна среда;
– По-надеждни са при наличие на вибрации или удари;
– Притежават голяма износоустойчивост;
– Имат голямо бързодействие;
– Могат да се използват за управление на електронни устройства с малка мощност (контролери, датчици и други).

Като недостатъци могат да се посочат:

– По високата им цена в сравнение с класическите електрически релета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button