Мазилки

Гипсова мазилка – при кои случаи е за предпочитане?

Какво трябва да знаете за гипсовата мазилка?

Гипсова мазилка е прилагана и е позната още от древността, тъй като гипсът притежава изключително добри строителни качества. Съвременната гипсова мазилка, която се предлага на българския пазар, е съставена от строителен гипс и различни по свойства минерални добавки с цел по-доброто сцепление с основата.

Този тип мазилка се прилага за полагане и изравняване на стени и тавани във вътрешни немокри помещения. След полагането й помещенията са в много гладък вид и готови за следваща дейност – шпакловане или полагане на тапети. Използването на гипсова мазилка е добро решение, тъй като спестява време. Освен това замества вароциментовата изравнителна мазилка и последващата я задължителна шпакловка на помещенията.

Гипсовата мазилка намира широко приложение при измазване на груба зидария, бетон, газобетон. Използва се за изравняване на стари мазилки, за попълване на пукнатини в стени и тавани.

Този тип мазилка притежава много добра паропропускливост, което създава комфорт и уют в дома.

Освен това, в съдържанието на гипса се съдържат молекули вода, които при нагряване се отделят, като по този начин се образува противопожарен слой. Ниската топлопроводимост на този вид мазилка намалява разходите за топлина – още едно качество, което не бива да се пренебрегва.

Тази мазилка може да бъде положена, за да се постигне идеална гладкост на вътрешните помещения (стени и тавани), но може да се полага и като мазилка с пердашена структура.

Гипсовите мазилки могат да се нанасят върху всички срещани основи, но е добре преди полагане да се вземат предвид характеристиките на всеки вид основа, върху която ще бъде полагана. Това е от голяма важност за сцеплението на гипсовата мазилка със съответната основа, върху която ще се полага.

Преди полагане на гипсовата мазилка е необходимо основата да бъде подготвена добре. Това значи да е обезпрашена, здрава и с хубава адхезия, за да може мазилката да се залепи и да стои добре. Хубаво е да е грундирана с подходящ вид грунд (дълбокопроникващ или бетон контакт).

Гипсовата мазилка може да бъде положена както ръчно, така и машинно.

Ръчно и машинно полагане на гипсова мазилка
Ръчно и машинно полагане на гипсова мазилка

При ръчното полагане сухото вещество се изсипва в подходящ съд, разбърква се до хомогенна смес и за мазане се използват стандартните инструметни като маламашка или нож за мазане. Процесът е бавен, работата е по-тежка и на ден е трудно да се измажат повече от 30-40 кв.м. Предимството при ръчното мазане е, че не е необходим трифазно напрежение, много вода и не се вдига шум.

С машинното полагане на гипсова мазилка за ден могат да се покрият квадратури от 100-200 кв.м, но за машината е необходимо трифазно напрежение и за предпочитане – течаща вода. Също така е хубаво да се отбележи, че се вдига много шум.

При преходите от бетон към тухла или ако основата не е много добра и трябва да се усили, се поставя стъклофибърна мрежа за изолация, а отгоре върху нея се маже с гипсова мазилка. Става много по-здраво и професионално, когато се постави мрежа за изолация.

Във видеото можете да видите нагледно монтажа на мрежа и ръчно полагане на гипсова мазилка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button