Мазилки

Външни декоративни мазилки според структурата – кой вариант да изберем?

Видове външни декоративни мазилки

Ако обърнете внимание на фасадите на жилищните сгради, покрай които минавате всяка сутрин, ще установите, че почти не се среща кооперация или частен дом, който да няма декоративна външна мазилка.

Външни декоративни мазилки се полагат не само за подобряване на външния вид на сградите, макар че една добре изглеждаща сграда привлича погледите, но и поради редица по-важни причини.

Външните мазилки са добър придават хубав и качествен завършек на всяка една топлоизолация на сградата. Предпазват от появата на мухъл, плесени и влага отвън и повечето увеличават експолатационното време на изолацията, защото не допускат ултравиолетовите лъчи към сградата.

Мазилките, които в момента се използват, са изключително много и различни както според вида на свързващото вещество, така и според тяхната структура.

В следващите редове ще разгледаме малко по-подробно видовете тънкослойни мазилки според тяхната структура.

Декоративните мазилки според своята структура се делят на няколко основните вида според големината на зърната (от 1,5 до 3 мм диаметър) и според гъстотата на зърната.

На базата на тяхната структура мазилките, които се полагат, могат да бъдат с влачена (рустикална), драскана (зърнеста), смесена или мозаечна структура.

При декоративните мазилки с влачена структура големината на съдържащите се в тях зърна е различна. При полагането на мазилката с маламашката по-едрите зърна се „търкалят”, „ влачат”, като оставят дълбоки следи. В зависимост от движението на маламашката (вертикално, хоризонтално или кръгообразно) се получават интересни форми.

При драсканите (зърнести) външни декоративни мазилки големината на зърната е еднаква и при изпердашване с маламашката се получава равномерна, грапава структура.

Мазилките със смесена структура са подобни на рустикалните мазилки и в зависимост от желанията ви могат да образуват вертикални или хоризонтални бразди.

Декоративните мазилки с мозаечна структура са много подходящи за цокли, врати и прозорци, тъй като съдържат оцветени минерални частици, които придават специфичен чар на сградите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button