СОТ

Как да „скрием” кабелите в дома си? (СНИМКИ)

Съществуват различни начини - от вас зависи кой вариант ще изберете

Предполагам, че всеки един от вас поне веднъж се е питал как да „скрие“ кабелите – било на телевизора, компютъра, музикалната уредба или СОТ-а. Те не само пречат, но и не изглеждат никак добре, ако са разпилени по пода.

Наистина, живеем във времена, в които нито едно домакинство не може без техника и уреди. Но трябва ли проводниците да се виждат и да ги прескачаме? А какво да кажем за кабелите за СОТ, които, ако се виждат, лесно могат да бъдат прекъснати от недоброжелатели?

Сигурни сме, че никой не иска да вижда всеки ден грозната гледка от снопа кабели… Това е и основната причина, поради която искаме да ви дадем няколко съвета за интелигентно скриване на кабели. Така домът ви ще стане едно наистина красиво и естетически издържано място.

Разбира се, най-добрият вариант да „скриете“ проводниците е да ги вкопаете в стените.

Единственият минус е, че домът ви ще се превърне в строителна площадка и всичко ще се покрие с фин прах.

Другият вариант, който често се прилага, е да „заковете” кабелите по перваза или дограмата, но този вариант е толкова грозен, че изобщо не е за препоръчване.

Следващият вариант е да използвате кабелни канали, в които да сложите всички проводници, които ви пречат. Този вариант е доста по-приемлив… Да, ще „скриете“ кабелите, но каналите няма как да не се виждат.

Сега може би ще кажете: ”Е, добре, де, ама то не останаха варианти, които да са красиви и естетически издържани”.

Спокойно, има начин!

Най-оптималният вариант за „скриете“ кабелите за СОТ е да използвате термичен силикон. За целта ще са ви необходими единствено силикон и силиконов пистолет. При залепването на кабелите трябва силиконът да е винаги горещ, като е препоръчително пистолетът да е включен поне през 80% от времето, през което го използвате. В противен случай силиконът ще изстине и ще изгуби слепващите си свойства.

Вземете термичния пистолет с топъл силикон и залепете проводника към дограмата.

Залепване на проводник
Залепване на проводник

Залепването на проводника става за минутки и той вече е едва забележим.

Залепен проводник
Залепен проводник

Следващият вариант за скриване на кабели е да ги приберете в первазите. Винаги когато се прави ламиниран паркет, естествен паркет, дюшеме или друга дървесна настилка в ъгъла се монтират первази. Още едно прекрасно „скривалище“ за 2-3 а понякога и 4-5 среднодебели проводника.

Скрит проводник
Скрит проводник

За целта трябва да разглобите перваза, който свързва стената с пода и да „скриете” проводника вътре. След като го положите, просто сглобете перваза и кабелите изобщо няма да се виждат.

Проводник в перваз
Проводник в перваз

Проводникът е „скрит“ в перваза и всичко е готово.

Монтажът на проводници за сигнално-охранителната техника, изпълнен по този начин, отнема много повече време, но след като работата свъши, почти нищо не се вижда от досадните проводници.

Винаги има начин работата да се свърши красиво и с желание! Въпросът е техникът да знае как да го направи, да има време и подходяща мотивация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button