Контрол на достъп

Какви са основните компоненти за контрол на достъп?

Какво трябва да знаем за компонентите за контрол на достъп?

На всички ни се иска да живеем в идеален свят, в който няма да имаме необходимост да предприемаме мерки, за да опазим имуществото си. Тогава нямаше да ни се налага да се притесняваме всеки път, когато не сме в жилището си и дори нямаше да заключваме вратите си.

Мечтите са хубаво нещо, но за съжаление светът, в който живеем, не е никак безопасен – особено през последните години, когато кражбите от частни жилища са ежедневие.

Как тогава да опазим това, което сме градили с толкова труд и любов, от нагли посегателства?

Изобщо има ли начин да го направим?

Всъщност вариантите за защита за доста. Ние ще се опитаме да ви запознаем с една от най-ефективните защити за вашето жилище, офис или кооперация. Ще ви дадем повече информация за системите за контрол на достъп за входни врати и жилищни сгради.

В началото ще споменем, че основната задача на системите за контрол на достъп е да ограничават и контролират достъпа на хора, които влизат във вашата жилищна сграда, жилище, гараж или друго помещение.

Какво означава това?

Ако имате монтирана система за контрол на достъп на входната врата на кооперацията или асансьора си, например, никой който не е оторизиран да влиза, няма да може да влиза в сградата или да ползва асансьора без ваше разрешение.

На пазарa могат да се открият различни видове системи за контрол на достъп. Всички системи функционират на база индентификация. Идентификацията може да бъде извършвана по няколко основни признака – ПИН код (който само вие знаете), безконтактна карта, таг (изпълняващ ролята на ключ) или разрешение за достъп по биометрични белези.

В зависимост от това от какво ниво на сигурност имате нужда, системите за контрол на достъп са различни. Изборът на подходящата зависи изцяло от вас!

Целта ни не е да ви насочим към определена система за контрол на достъп, а да ви запознаем с основните характеристики и основните компоненти, от които са съставени тези системи.
Основните елементи при всяка една система, контролираща достъпа, се състои от: четец, контролер, захранващ блок и заключващ механизъм.

Четец на контрол на достъп
Четец на контрол на достъп

Четецът е необходим, за да може да разчете информацията, подадена му от идентификатора на съответния потребител. „Прочетената” информация от четеца се подава към контролера, в който се съхранява информация за списъка на лицата, имащи право на достъп и какви са нивата на техните правомощия.

Контролер за контрол на достъп
Контролер за контрол на достъп

Контролерът е и този, който взима решение дали потребителят има право да бъде допуснат до обекта или не.

Разбира се, без необходимия софтуер нищо от това няма да се случи. Софтуерът или захранващият блок има различни функционалности и в зависимост на нивото на защита, от което имате нужда, може да е различен.

На българския пазар заключващите механизми, които се предлагат, са няколко основни вида: електромагнит, дроп болт и електромагнитен насрещник.

Електромагнит за контрол на достъп
Електромагнит за контрол на достъп

Електромагнитът е заключващ механизъм, който се монтира на касата на вратата, а към крилото на вратата се монтира метална планка. Когато вратата се затвори, металната планка се залепва за електромагнита. Препоръчително е да се монтира в някой от краищата на вратата (най-често се монтира в горния й край). Силата на задържане на различните видове електромагнити е от 60 до 500 кг. Предимството на електромагнита е, че след затваряне вратата прилепва много плътно и няма никаква пролука.

Дроп-болт за контрол на достъп
Дроп болт за контрол на достъп

Дроп болт е вид заключващ механизъм – соленоид, на който като постави магнит, заключва. Намира широко приложение при стъклените врати. Малките му размери дават възможност за вграждане в различни алуминиеви и метални профили.

Електромагнитен насрещник
Електромагнитен насрещник

Електромагнитният насрещник е заключващ елемент с не много висока степен на сигурност. Монтира се на касата на вратата винаги срещу „езика“ на бравата. Има два типа насрещници – fail safe (отключен при липса на напрежение) и fail secure (заключен при липса на напрежение).

Всички елементи на системите за контрол на достъп са важни, но за обикновения потребител най-голямо значение има какъв ще бъде отключващият елемент. И тук имате опцията да избирате: от обикновен ключ до безконтактно отключване (контрол на достъп с чип или карта).

Безконтактна карта и чипове
Безконтактна карта и чипове

Предимствата на чипа са доста, като основните са:

1. Няма да ви се налага да ровите всеки път и да търсите ключове, когато искате да влезете във входа или асансьора.

2. Чипът е с по-малък обхват от картата и не може да бъде разчетен от разстояние без ваше знание.

3. Малки размери, разнообразни цветови и дори може да се намерят маскирани като детски ключодържатели (много са удобни за децата).

Предимствата на картата са:

  1. По-голям обхват от чипа.

2. Може да се нарисува нещо отгоре и изобщо да не се забелязва, че е карта за контрол на достъп.

3. Благодарение на по-големият обхват може да отворите врата, ако картата е в калъфа на телефона, портмонето или друг аксесоар, без изобщо да се вижда, че имате карта във вас.

Който и вариант да изберете, имайте предвид, че всеки един чип или карта може да се вкарат в паметта на много контролери за контрол на достъп. С един чип или карта можете да имате достъп до работа, до входната ви врата и навсякъде, където ви е необходим достъп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button