ВиК

Медни тръби за дома – защо да изберем такива?

Големият им минус е, че са многократно по-скъпи от всички останали

Медните тръби са класика в жанра, тъй като са с универсално приложение. Този вид тръби притежават изключително добри технически характеристики. Използват се за изграждане на тръбопроводни системи за пренос на студена и топла вода. Предпочитани са при изграждане на топлопроводи за отопление, при изграждане на газопроводни инсталации и др.

Медта като материал притежава изключителните свойства. Това е основната причина, поради която много хора инвестират в медни тръби.

Големите предимства на медните тръби са: не се влияят по никакъв начин от въздействието на хлорираната вода и благодарение на свойствата на медта, развитието на бактерии по вътрешната страна на тръбите е немислимо! Освен това, отново благодарение на медта, от която за изработени тръбите, притежават добра топло- и електропроводимост и не корозират.

Този вид тръби са устойчиви на големи натоварвания и имат пластичност. Това е от голяма полза в случаите, в които температурите са минусови. При замръзване на водата тръбите не се напукват, а само леко се разширяват. След нормализиране на температурите отново приемат нормалната си форма.

В търговската мрежа могат да се открият два вида медни тръби – меки и твърди.

Меките се предлагат навити на руло от по 25 – 50 метра, а твърдите се предлагат на бройка с дължина от 3 до 5 метра.

Меките медни тръби се препоръчват при монтаж на климатични системи. Твърдите могат да се използват за израждане на тръбопроводна, газопроводна или отоплителна система.

В сравнение с останалите видове тръби, медните издържат на по-голямо работно налягане, а благодарение на антикорозионните свойства на медта, експлоатационният им период е доста дълъг (от 40 до 100 години ).

В последните години с цел подобряване на характеристиките на медните тръби на пазара се предлагат такива с външно полимерно покритие. Това намалява загубата на топлина при пренос на топла вода по тръбите. Предпазва от образуване на конденз при транспортиране на студена вода и осигурява надеждна защита на метала от механични увреждания.

Като всяко нещо на този свят, медните тръби имат предимства, но и недостатъци, като основните са:
– По-високата цена;
– Не особено добра поносимост към твърди и много меки води.

Задължително условие при изграждане на система от медни тръби е използването на еднородни материали. Това означава, че трябва да се използват единствено тръби, спирателна система и съединителна система, изработени от мед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button