Интересно

Монтаж на огледало в баня – ще се справите ли сами?

Какво трябва да знаете при монтаж на огледало в банята?

Монтаж на огледало в баня – майстор ли да търся или пък сам да го направя? Това е един често срещан въпрос, след като сте привършили с ремонта на банята си. Сега тя изглежда добре, но за да е като от списание, трябват още някои довършителни работи.

Плочките и теракота, които са монтирани, са идеални, но остава да се монтират и всички допълнителни аксесоари, които са закупени предварително, за да изглежда банята ви наистина съвършена!

За монтажа на аксесоарите можете да се обърнете към професионалисти. Ако обаче имате желание и искате да спестите малко средства, можете да се опитате да ги монтирате сами. Не е много сложно и ако разполагате с умения и инструменти, ще се справите и сами.

Ако никога не сте правили монтаж на огледало в баня, не мислете, че е много трудно. Само трябва да знаете какво правите и да спазвате някои правила.

Преди да започнете, добре е да се подсигурите с нужните ви инструменти:

1. Нивелир (добре би било да е лазерен)
2. Ролетка
3. Молив
4. Машина за пробиване със специално свредло за пробиване на фаянс.

Най-важното нещо, което трябва да вземете под внимание, е на каква височина ще монтирате огледалото. Съобразете се с височината на членовете на семейството си, за да им е удобно на всички. След като определите височината и вземете размерите на огледалото с помощта на лазерен нивелир, отбележете с молива точното място, което трябва да пробиете във фаянса, за да поставите дюбелите.

Преди да започнете да пробивате обаче, задължително се уверете, че местата, които ще пробивате, са абсолютно безопасни (т. е. в стената не минават ВиК и ел. инсталации). След като сте измерили и отбелязали точните места за пробиване, с помощта на винтоверт пробийте фаянса, поставете дюбелите и монтирайте огледалото.

Ако не разполагате със специално свредло за фаянс, можете да пробиете отворите и с перфоратор, но в този случай не бива да забравяте, че трябва да пробивате само на въртене – без удар.

Вижте видеото как аз направих монтаж на огледало в баня и ще придобиете по-добра представа за етапите, през които трябва да се мине. Извинявам се за качеството на звука, но видеото е снимано с телефон преди повече от 12 години.

Друг много ефектен и интересен начин за монтаж на огледало е то да бъде монтирано наравно с плочките. Ефектът е поразителен, а ако комбинирате огледалото с подходящото осветление банята ви ще изглежда фантастично. За да се извърши такъв монтаж обаче е необходимо да знаете предварително размерите и дебелината на огледалото. Този начин на монтаж е малко по-сложен и ако се спрете на него е добре да се доверите на професионалисти.

Монтаж на огледало в баня - наравно с плочките
Монтаж на огледало в баня – наравно с плочките
Предният край на огледалото е наравно с плочките
Предният край на огледалото е наравно с плочките

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button