Видеонаблюдение

Скрити камери – къде се монтират и как се маскират?

Какво трябва да знаете за скритите камери?

Шпиономанията завладя света и днес Джеймс Бонд е обикновен чичко, който разполага с остаряла шпионска техника. Всички супер модерни шпионски джаджи, които той използва отдавна, за навлезли в бита ни. Вече на никой не му прави кой знае колко голямо впечатление използването на скрити камери.

Днес използването на малки камери е изключително много разпространено, особено ако имаме необходимост да наблюдаваме място, помещение или дори действията на човек, който сме наели на работа в дома си, без никой да разбере. Още е края на миналия век в САЩ масово започнаха да се използват скрити камери, за да могат родителите да наблюдават детегледачките на децата си, докато отсъстват от вкъщи.

Хубавото на скритите камери е, че са много малки и компактни. Могат да се монтират буквално навсякъде.

Скрити камери - миникамера
Скрити камери – миникамера

Могат да бъдат пришивани в дрехи, монтирани в чанти, мебели и най-различни електроуреди. Въпросът е колко въображение ще има монтиращият и с какви умения ще разполага.

Камера монтирана в шапка
Камера монтирана в шапка

Скрити камери може да се монтират и в домофони, звънци и много други неща, за които се сещате и които използвате всеки ден.

Камери в домофон и звънец
Камери в домофон и звънец

Дори на пазара могат да се намерят скрити камери в дистанционно управление. Разбира се, не е 4К, а е 1920×1080, но е напълно достатъчно за много потребности. Камерата-дистанционно има батерия и място, където записва. После записите се свалят с кабел на компютъра.

Камера в дистанционно
Камера в дистанционно

Основните модели на скритите камери, които могат да се открият на пазара, са два: безжични или жични. Неудобството при вторите е, че за да работят, им трябва проводник, с помощта на който сигналът да се подава и да може да се възпроизведе видеоизображението. При безжичните скрити камери видеосигналът се излъчва директно.

Мястото, където могат да се монтират скритите камери, не е проблем.

Проблемът е по-скоро в скриването на батерията или акумулатора на камерата, тъй като и двата модели, за да работят, се нуждаят от захранващо напрежение.

Препоръчително е, когато се избира място за монтаж на скрити камери, предварително да се избере място, до което лесно може да се осигури достъп до батериите, за да могат да се подменят лесно в случай на нужда.

Ако се притеснявате, че в дома или в офиса ви има поставени скрити камери, добре е да знаете, че има устройства, които ги откриват безпроблемно.

Детектор за откриване на скрити камери
Детектор за откриване на скрити камери

Устройството за откриване на скрити камери всъщност не открива самите камери, а улавя техните обективи. То е конструирано по начин, по който в момента на насочване към скритата камера се погледне през него – светодиодите, монтирани в него, се задействат, улавят обектива на скритата камера, пречупвайки по специален начин лъчите на светодиодите. Мястото на скритата камера е локализирано или казано по-просто – мястото на скритата камера се показва от устройството като червена точка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button