Сухо строителство

Видове гипсокартон – кой вариант да изберем?

Вижте различните видове гипсокартон по какво се различават

Гипсокартонът е строителен материал, който служи както за изграждане на преградни стени, така и за облицовка на тухлени и бетонени стени и тавани. Представлява 2 листа специален картон, свързани помежду си с гипс и армирана добавка. Taка, крайният строителен материал има по-голяма стабилност и здравина.

Гипсът е негорим материал, който има много добри топло- и шумоизолация и същевременно е безвреден за хората. Гипсокартонът е екологично чист строителен материал, който е произведен от природни и нетоксични суровини.

Има различни видове гипсокартон според неговото предназначение:

Обикновен (GKB) – бял на цвят, намира най-широко приложение в строителството. Използва се за предстенни обшивки (със или без вата), преградни стени, окачени тавани и всякакви стенни и таванни облицовки на закрито и без влага.

Влагоустойчив (GKI) – зелен на цвят, използва се в помещения с повишена влажност (бани, мазета, кухни). Често прилагана практика при ремонт на баня е „изправянето“ на стените с влагоустойчив гипсокартон. След като се залепи, върху него се поставя (по желание) хидроизолация и отгоре се редят фаянсови плочки по стените или друг вид облицовки.

Пожароустойчив (GKF) – розов на цвят, служи за облицоване на камъни, радиатори и всякакви пожароопасни помещения.

Диамант (GKFI) – син на цвят, най-твърдият и плътен представител на гипсокартоните. Той има най-добрите топлоизолационни, пожароустойчиви и звукоизолиращи свойства.

Гипсокартонът Диамант има увеличена плътност, която придава повишена удароустойчивост и има подобрени качества за звукоизолация. Недостатъците са по-голямата тежест (един лист 1200Х2000 мм тежи 30 кг) и по-високата себестойност.

През последните години гипсокартонът все повече набира популярност и все по-често се използва за украса на офиси и други помещения. От него архитектите създават уникални решения. Освен че прави повърхността гладка, с различните видове гипсокартон могат да бъдат изработени много и различни арт фигури и украси. Дори от него може да се направи окачен таван. Върху гипсокартона могат да бъдат лепени други материали – тапети или плочки, например. Той лесно се поддава на механична обработка – реже се, пили се, оформя се безпроблемно.

Начините за монтаж на гипсокартон са два:

1. Залепва се с помощта на гипсово лепило директно на стената. При този метод сравнително лесно и бързо се „изправят“ стени. След броени часове може да се започне следваща работа по него – като шпакловка, грундиране, полагане на хидроизолация и др. Недостатъкът е, че не може да се монтира вата зад него и изолационните качества не са чак толкова големи.

2. Монтаж на конструкция от метални (дървени профили). Това е много по-добро, професионално, времеотнемащо и скъпо решение. Когато се монтира гипсокартон на конструкция, може зад нея да се сложи каменна или стъклена вата или да се изгради система за звукоизолация. При този начин на монтаж не сте ограничени от нищо и значително се увеличават топло- и шумоизолационните свойства на стената или тавана. Това е най-добрият начин за монтаж на гипсокартон – разбира се, сумата за направата е по-висока.

Гипсокартонът ще придаде на стените и таваните в дома Ви гладък и завършен вид! Освен ако не решите да добавите малко арт в дома или офиса си…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button