Облицовки и настилки

Какво представляват клинкерните плочки и за какво се използват?

Историята на клинкерните плочки е изключително интересна

Тухлите като основен строителен материал са познати на човечеството от дълбока древност. Оттогава до днес се използват за строителство на жилищни, обществени, производствени и административни сгради.

Днес ще се опитаме да ви запознаем с друг вид тухли, които носят малко странното име „клинкер”. Te внасят красота не само в домовете ни, но и в ландшафта около нас.

Клинкерни плочи залепени на стена
Клинкерни плочи залепени на стена

Наименованието „клинкер“ тези малко по-специални тухли или плочи получават от звука, който издават, ако се ударят две плочи една в друга. За пръв път клинкерни плочки или тухли започват да се изработват и използват през 19 век в Холандия.

Поради липсата на камъни като строителен материал, строителите започнали да търсят друго решение. Холандските майстори поставяли естествена глина в пещите за изпичане на тухли и благодарение на високата температура в тях се получили тънки глинени плочи с изключителна здравина. В началото клинкерът се използвал най-вече за павиране на пътеки. Скоро хората осъзнали неговите изключителни качества и започнали да го използват за облицовка на интериора и екстериора на домовете си.

Клинкери - завършване на колона
Клинкери – завършване на колона
Клинкерни плочки на пилен ръб
Клинкерни плочки на пилен ръб

Днес технологията, по която се произвеждат клинкерните плочки, е значително по-усъвършенствана.

Процесът на изпичане на суровината в пещи с висока температура продължава до достигане на екструзия (метод на остъкляване).

Клинкерните плочки могат да бъдат в разнообразни форми и цветове. Те притежават изключително добри характеристики като висока плътност и здравина, защита от влага, студ, топлина и други. Тези многобройни предимства ги правят предпочитани както в миналото, така и в наши дни.

Днес клинкерните плочки намират широко приложение както за оформяне на интериора на дома, така и за екстериора му. Те са прекрасно допълнение към всяка сграда, с тях могат да се облицоват басейни, фонтани, да се декорират и павират пътеки, алеи и други. Клинкерът като материал е много подходящ и при реставрация и реновиране на стари сгради, като така се съхранява автентичността на сградите.

Клинкерни плочки в комбинация с дърво
Клинкерни плочки в комбинация с дърво

Разнообразието от форми, размери и цветове на клинкерните плочки или панели ги прави много предпочитан материал за красив и качествен завършек на Вашата сграда. Те стоят еднакво добре за завършек на фасада или ограда. Механичната им устойчивост ги прави отлични за подове на закрито и открито.

Използвайки клинкерни плочки, можем да бъде сигурни, че домът ни ще бъде красив и ще запази красивия си вид и след 150 години.

Клинкери като зввършващ елемент
Клинкери като зввършващ елемент
Клинкерни плочки за стряха на дувар
Клинкерни плочки за стряха на дувар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button