Облицовки и настилки

Монтаж на ламинат – ще се справя ли сам, ако не съм майстор?

Какво трябва да знаете за монтажа на ламинат?

През последните години едно от най-предпочитаните подови покрития е ламинираният паркет. Предлага се в различни дебелини и цветове, има разнообразни ценови диапазони. Голям плюс е, че е добър топло- и шумоизолатор.

Много хора се питат как се монтира ламинат и дали биха могли да се справят сами, без да търсят майстори, които да го поставят.

Ако и вие се чудите как да поставите ламинат в жилището си, ще ви успокоим, че той не се поставя трудно. Всеки човек с някакви технически познания, който има желание, умения и инструменти, може да се справи сам.

За начало трябва да измерите пода в помещението и да закупите подходящия ламинат. Тъй като подовото покритие се предлага в различни размери, е добре да се посъветвате със специалисти. В зависимост от това върху каква основа ще го монтирате (цимент, дървен под, теракот, ПДЧ или друг вид замазка) те ще ви посъветват каква дебелина е най-удачна за вас. Колкото по-дебел е паркетът, толкова по-хубави топло- и шумоизолационни свойства ще притежава. Разбира се, цената ще бъде по-висока.

Освен от ламинат, ще имате и нужда от изолационна подложка. На пазара има голямо разнообразие от подложки в зависимост от материали, дебелини и предназначения. Най-често срещаните са полиетилиенови, фибранови (с и без фолио), коркови, кокосови и др.

Инструментите, които ще са ви необходими за монтажа на ламината, са:

– Зеге или нож за изрязване на ламелите;
– Дървен чук ;
– Ролетка;
– Изтегляща скоба;
– Клинове (можете да си ги направите сами).

Подът в помещението, в което ще монтирате ламината, е желателно да бъде равен и гладък. Ако има неравности, ламинатът не може да бъде нареден и да прилепне достатъчно добре на пода и само след няколко месеца ще ви създаде проблеми.

Преди да започнете да полагате подовото покритите, добре е да почистите подовата основа от прах, камъчета и други. За идеални резултати положете саморазливна замазка, която ще изравни пода, ако някъде има неравности.

Измервате с влагомер количеството влага в замазката и след като изсъхне напълно (2% или по-малко), поставяте подложката за ламината. Тя осигурява безпроблемното движение на ламинирания паркет по време на температурни разлики и е отличен топло- и шумоизолатор.

Ламинатът е вид плаващ под (т. е. не се закрепва за подовата основа с лепило или други материали) и се влияе от различията в температурата.

Важно! Ако искате да получите добра топло- и шумоизолация, хубаво е да заложите на кокосова подложка. Тя е устойчива, трайна, понася по-високи натоварвания и е екологично чист продукт. Кокосовата подложка се произвежда с най-малка дебелина от 5 мм и е хубаво да го съобразите, ако решите да я поставяте.

Преди да започнете да редите, ламинираният паркет трябва да е престоял поне 24 часа в помещението, за да се „климатизира“.

Едно от важните правила при монтаж на ламинат е, че посоката на редене на ламината трябва да е по посока, в която влиза светлината в помещението.

Така светлината се „плъзга“ по ламината и става много красиво.

Реденето на ламината започва от една от стените, която искате да е водеща, като предварително си избрали коя да е тя. Ако помещението не е с 4 прави ъгъла (както често се случва), помислете откъде да започнете. Измерете ширината на помещението, за да видите дали да започнете с цял ламел или парче, за да завършите с цяло нерязано парче.

Много е трудно да се завърши с тясно парче от 2-3 см. Затова е хубаво предварителното разчертаване и смятане на ширината на ламелите и ширината на помещението. Предвидете шкафовете и мебелите къде ще бъдат. Така, след като се нареди ламинатът, ще избегнете неприятния ефект секцията да стои на ъгъл спрямо листовете на ламината, например.

Във видеото ще видите и кои са 3-те най-важни неща, на които да обърнете внимание при монтаж на ламинат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button