Eлектрическа инсталация

Монтаж на осветително тяло на таван – колко струва?

Какво трябва да знаете при монтаж на осветително тяло?

Когато става дума за монтаж на осветително тяло на таван или негова подмяна, нашият съвет е да се обърнете към професионалист. Монтажът на такива тела е свързан с електричество, кабели, фази, нули, напрежение… Това са все неща, с които шега не бива!

Затова само ще ви покажем как трябва да бъде извършена подмяната на осветителните тела. Така ще сте наясно с действията на техниците, които ще наемете.

Ако имате нужда от подмяна на старото си осветително тяло с ново, първо трябва да знаете няколко важни неща.

В магазина всички осветителни тела изглеждат очарователно и светят прекрасно! Но преди да ги купите, добре е да се консултирате с техника, който ще ги монтира. На Вас визията може да Ви харесва, но ако ви е необходимо силно осветление, може да се окаже, че въпросните осветителни тела светят много слабо.

Друг трик са висящите осветителни тела. В магазините разстоянието от пода до осветителното тяло е 3,60 или дори 4 метра, а много са малко жилищата с височина над 2,60 м. Ако в магазина полилеят е изглеждал много красиво, след като го закачите у дома, ще се окаже, че е до кръста Ви.

Първо се консултирайте с техника и едва след това се насочете към магазина. Така няма да има недоразумения и няма да си дадете парите за нещо много красиво, но нефункционално. Може осветителното тяло да не е много качествено, но това също може да Ви го каже техникът, а не продавачът, защото за последния „лоша стока в магазина няма“.

Ето и кои са етапите за монтаж на осветително тяло на таван:

Ако трябва да подмените осветително тяло, където инсталацията е стара, първото нещо, което е необходимо да се извърши, е да се отстрани нагарът по кабелите, които са се образували с течение на годините.

1. Първият етап по монтаж на осветително тяло започва с определяне на точните му позиции, а това става с помощта на лазерен нивелир. След като се определят точните позиции на осветителното тяло, което ще бъде монтирано и лъчът на лазерния нивелир преминава точно през средата на осветителното тяло, с помощта на най-обикновена отвертка се отбелязват дупките, които ще се пробият, за да бъдат поставени дюбелите.

2. Пробиването на дупките се извършва с перфоратор (в краен случай с ударна дрелка или ударен винтоверт). После в оформените отвори се поставят дюбелите.

3. След поставянето на дюбелите по местата им идва ред на монтажа на долната част на тялото и закрепването му с винтове.

4. Накрая фасунгите се свързват с кабелите за осветлението, поставят се енергоспестяващи крушки и се затваря корпусът на осветителното тяло.

Как да монтираме осветително тяло на таван?
Как да монтираме осветително тяло на таван?

Колко струва монтажът на осветително тяло?

Няма как предварително техникът да каже колко ще струва монтажът на осветително тяло. Крайната цена зависи както от обекта, така и от цената на осветителното тяло и сложността на монтажа му. Едва тогава може да се посочи крайната цена. Ако някой Ви каже, че монтажът на осветително тяло X ще струва 20 лв, това е проява на изключително голям непрофесионализъм. Факторите са много, защото едно осветително тяло може да се монтира за 10 минути, а друго – за 5 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button